Hässleholms kommun

Boende för äldre

När du blir äldre och behöver mer hjälp och omsorg och kanske inte längre känner dig trygg med att bo hemma, kan du ansöka om att få en plats på ett äldreboende, även kallat särskilt boende. Här kan du få service, omvårdnad och tillsyn dygnet runt.

Så ansöker du

Du kan ansöka om att få plats på ett särskilt boende hos kommunens biståndshandläggare, som du kommer i kontakt med via vårt kontaktcenter. Biståndshandläggaren gör då ett hembesök hos dig och hjälper dig att ta reda på vilka möjligheter som finns, beroende på vad du behöver hjälp med.


Telefonnummer: 0451-26 70 00

Biståndshandläggarnas telefontider är: måndag, tisdag, torsdag och fredag 8:30-9:30 samt onsdag 13:30-14:30.

 

Du kan också ansöka via vår blankett för ansökan om särskilt boende Pdf, 164.9 kB..

Så fungerar det på ett särskilt boende

Ett särskilt boende, ofta kallat äldreboende, är ett boende där du som är senior får service och tillsyn dygnets alla timmar. När du bor här hyr du en lägenhet på boendet och möblerar den med dina egna möbler, förutom sängen, som alltid ingår i boendet. Alla boenden har gemensam matsal där du kan äta frukost, lunch, middag, mellanål samt kaffe. På boendet kan du vara med på olika sociala aktiviteter.

Våra särskilda boenden

Korttidsboende

Om du behöver vård och omsorg dygnet runt under en kortare period, kan du ansöka om vistelse på ett korttidsboende. Du ansöker hos kommunens biståndshandläggare, som du når via kontaktcenter: 0451-26 70 00.

På korttidsboendet kan du få stöttning och träning, för att kunna flytta hem igen.

Mer om korttidsboende

Trygghetsboende

Du som har fyllt 70 år har möjlighet att ansöka om att få en lägenhet i ett trygghetsboende. Trygghetsboende är ett flerbostadshus med både vanliga lägenheter och en gemensamhetslokal. Det finns en trygghetsvärd på boendet under vissa tider. Trygghetsvärden hjälper till att ordna aktiviteter för de som bor på trygghetsboendet.

Mer om trygghetsboende

Vanliga frågor

 

Matsedel för våra särskilda boenden Länk till annan webbplats.

 

Menyn på boendena anpassas efter säsong. Vi försöker också att varva traditionell husmanskost med lite mer moderna rätter.

Om du bor på ett särskilt boende betalar du för hyra, omvård och service samt för dina måltider. Annat som du kan behöva och som du betalar själv för är läkarbesök, apoteksvaror, hår- och fotvård, telefon, tidning och hemförsäkring.

 

Hur mycket du betalar för hemtjänst på ditt särskilda boende beror på din inkomst och på vad du betalar i hyra. Om du vill veta mer kan du kontakta någon av våra avgiftshandläggare. Ring vårt kontakcenter på 0451-26 70 00 så hjälper de dig vidare.

 

Avgifter för en plats på äldreboende i Hässleholms kommun.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: