Hässleholms kommun

Omsorg och stöd

Stjärnmärkning till Ehrenborg och Nybo

Nu har även särskilda boende Ehrenborg och Nybo fått ta emot svenskt demenscentrums kvalitetsmärkning och blivit stjärnmärkta. Förra året stjärnmärktes Högalid, Hemgården och Björksäter. Sammalagt fem verksamheter är nu stjärnmärkta.

Personal på särskilda boendena Ehrenborg och Nybo.

Särskilda boende Ehrenborg och Nybo får stjärnmärkning. Nu finns det fem boenden i kommunen med märkningen.

Stjärnmärkt är en utbildningsmodell som tagits fram av Svenskt Demenscentrum. Den består av fyra utbildningssteg och omsorgsförvaltningen har påbörjat denna satsning på några av våra särskilda boende och dess demensavdelningar. När minst 80 procent av medarbetarna har genomfört alla utbildningsstegen blir arbetsplatsen stjärnmärkt och erhåller ett diplom med Stjärnmärkts symbol som är ett bevis för att medarbetarna har fått grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioriterat i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

De första stegen mot stjärnmärkningen togs redan i hösten 2022.

När vi skulle satsa på att öka kvaliteten på våra särskilda boenden, så blev stjärnmärkningen vår väg, berättar Tina Thomasson som då var verksamhetschef för kommunens särskilda boenden.

Stjärninstruktörerna siktar mot stjärnorna

Förra året fick stjärninstruktörerna ta emot omsorgsförvaltningens årliga kvalitetspris. För vinstpengarna har de nu förkovrat sig ytterligare genom att delta på en konferens för stjärninstruktörer i landet, Sikta mot stjärnorna.

Vi är stolta över vårt arbete och fick på konferensen inspiration att hålla engagemanget vid liv, säger Anneli Sjöland-Einarsson, Birgitta Hardarsson och Kristina Agerius stjärninstruktörer i kommunen.

Stjärnmärkningen följs upp av Svenskt Demenscentrum varje år och den verksamhet som vill behålla sin stjärnmärkning måste bland annat se till att minst 80 procent av medarbetarna genomgår den utbildning som ingår i stjärnmärkningen.

Själva stjärnmärkningen är början på det fortsatta arbetet med att säkerställa att vi har den kunskap som krävs för att kunna utveckla det personcentrerade arbetet, säger enhetscheferna Aleksandra Podlinski och Maria Erlingsson.

Vill stjärnmärka alla boenden med demensavdelningar

Nu har kommunen stjärnmärkt fem boende och arbetet fortsätter till hösten.

Vi vill i första hand att alla våra demensavdelningar ska vara stjärnmärkta och arbeta med BPSD (beteendemässiga och psykiska symptom vid demens), som garanterar att man jobbar kvalitativt och personcentrerat med att hjälpa personer som har en demenssjukdom, säger demenssjuksköterskan Caroline Zerat.

Utvärdera

Nu har vi planerat parallellt med fortsatt arbete med stjärnmärkningen att MAS Birgitta Ljungbeck och demenssjuksköterska Caroline Zerat, som båda är med i styrgruppen för arbetet, ska utvärdera stjärnmärkningen med observationer och skriva ihop en rapport om det. Målet är att det ska bli en vetenskaplig studie som kanske kan bli publicerad.

Då blir vi spjutspetsarna som driver den kommunala forskningen framåt, det hade varit superkul, säger Birgitta Ljungbeck medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, som nyligen doktorerat i medicinsk vetenskap.

Medverkande på bilden, från vänster:

Birgitta Hardarsson, stjärninstruktör, Kristina Agerius, stjärninstruktör, Birgitta Ljungbeck MAS, Caroline Zerat demenssjuksköterska, Alekandra Podlinski, enhetschef på Ehrenborg Maria Erlingsson, enhetschef Nybo, Tina Thomasson, avdelningschef och Anneli Sjöland Einarsson stjärninstruktör.

Fakta om BPSD, Beteendemässiga och psykiska symptom vid demens

Genom att registrera vilka symptom som finns och i vilka sammanhang de märks av, kan man förbättra behandling och åtgärder. Att arbeta med BPSD registret är bra för boende, anhöriga och för personalen.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: