Flexvux

MENY

Prövning

Ett par händer håller en miniräknare, och slår in tal från boken som ligger under, på bordet.

Foto: Jörgen Johansson

Vill du försöka höja ett gymnasiebetyg? Då kan du göra en prövning - så här går det till!

OBS! Har du redan ett sedan tidigare (minst godkänt) betyg från en gymnasiekurs? I Hässleholms kommun får du inte läsa om kursen för att försöka höja betyget. Men det finns en möjlighet att göra en prövning, och på så vis höja ditt betyg.

 

Vad är prövning?

Prövning innebär att du gör uppgifter, prov, eller flera delprov på hel gymnasiekurs inom en begränsad tidsperiod. Delproven kan vara skriftliga och muntliga. På vissa naturvetenskapliga kurser måste man ha gjort laborationer för att bli godkänd. Vissa estetiska kurser kräver olika praktiska moment. Handledning av examinator ingår i prövningen.


Det krävs av dig som studerande att du är aktiv och följer uppgjord plan, annars riskerar du att prövningen avbryts.


Vem får pröva?

I princip får den som vill pröva. Men om du fortfarande går kvar i ungdomsskolan, ska du vända dig till din gymnasieskola.


Vad kostar prövningen?

Det finns avgiftsbelagda och kostnadsfria prövningar. Avgiftsbelagd prövning kostar 500 kronor/kurs.

Du har rätt till en kostnadsfri prövning om du har betyg F i den kurs som du vill göra prövning i. För att få pröva kostnadsfritt måste du styrka med betygskopia att du har betyg F i kursen. Får du betyg F även på prövningen, måste du betala om du vill göra prövning i kursen fler gånger.


När får jag pröva?

Prövningarna på Komvux sker efter överenskommelse med ansvarig lärare. Du får besked om när och var prövningen sker inom tio arbetsdagar efter det att du har anmält dig och betalt.


Jag har bestämt mig för att pröva - vad gör jag nu?

Du anmäler dig till prövning genom att fylla i formuläret som vi länkar till längst ner på den här sidan.

Prövningsavgiften betalas via swish. Om din anmälan om prövning beviljas får du ett mail från vår administratör med information om betalningen.

Prövningen påbörjas när avgiften är betald. Om prövningen påbörjats återbetalas inte avgiften. Med påbörjad prövning menas när kontakt tagits mellan den prövande och lärare.


Prövningen

När din anmälan kommit till oss och din betalning är registrerad, blir du kontaktad av den lärare som du ska pröva för. Då får du besked om kursinnehåll och litteratur. Du får också detaljerad information om hur och när prövningen (prov och/eller delprov) sker.

Det är ditt ansvar att vara nåbar. Har du inte blivit kontaktad av läraren 14 dagar efter du har betalt, kontaktar du administratör Carina Sundberg, telefon 0451 – 26 68 65.


Ej fullföljd prövning

Du får inte tillbaka inbetald avgift om du avbryter prövningen. Har du anmält dig till kostnadsfri prövning och inte fullföljer, måste du betala gällande avgift nästa gång du vill göra prövning i kursen.


Betyg

Efter prövningen sätter läraren betyg på kursen. Har du inte fått besked om ditt betyg senast tre veckor efter prövningen, kontaktar du administratör Carina Sundberg, telefon 0451‐26 68 65.


Stöd/anpassning/hjälpmedel (alternativa verktyg)

Exempel på anpassningar: inläst kurslitteratur, dator med uppläsningsfunktion, stavningsprogram med mera. Anpassningar görs i överenskommelse med ansvarig lärare, och vid behov Resurscenter Vux.


Övrig viktig information

  • En påbörjad prövning kan inte flyttas fram till ett senare tillfälle. Då måste en ny anmälan skickas in och en ny inbetalning göras.
  • Du får göra en prövning åt gången.
  • Max 3 prövningar/termin.
  • Du måste själv skaffa kurslitteratur.
  • Prövning berättigar ej till CSN‐poäng.
  • Du måste visa giltig legitimation vid prövningen.


Symbol utropstecken

Kontakt

Komvux
N. Stationsgatan 8A
281 48 Hässleholm

0451-26 68 65
Mejla Komvux

Synpunkter

Vi vill gärna veta vad du tycker, hör av dig.
Lämna dina synpunkter

Tillgänglighets-redogörelse

Följ oss

Hässleholms kommun på Facebook
Hässleholms Kommun